Säännöllisesti tuottavan valuuttakaupan työkalut

Tämä osio on laadittu olettaen, että treidaaja on ajan kanssa perehtynyt perusteisiin ja harjoitellut niitä MT4 alustalla, edellisten osioiden ohjeilla. Vaikka täällä käsiteltävät strategiat ovatkin verrattain suoraviivaisia, näiden ymmärrys ja oikeanlainen soveltaminen edellyttää teorian hallintaa, ohjelman sujuvaa käyttöä ja astetta ammattimaisempaa mentaliteettia. Sivuston tarkoituksenahan on asioiden järjestelmällinen omaksuminen, eikä tästä periaatteesta kannata nytkään poiketa.

Kaupankäyntistrategioita löytyy tuhansittain ja kun niihin tehdään jatkuvasti lisämuokkauksia, niin vaihtoehtojen määrä on valtava. Suurin osa perustuu useamman indikaattorin käyttöön ja jotkut sisältää jopa yli kymmentä hyvinkin eksoottista indikaattoria. Alkuvaiheessa, treidaaja (kuten esim. allekirjoittanut) saattaa käydä läpi vaiheen, jolloin hän, perusteisiin perehtymättä, etsii aina vain ”parempaa” strategiaa ja luotettavampaa indikaattoriyhdistelmää, joita valuuttamarkkinat varmasti noudattaisivat. Aiemmin tai myöhemmin ymmärretään, ettei täydellistä indikaattoreiden yhdistelmää yksinkertaisesti ole. Mitä erikoisempi indikaattori (ja niiden yhdistelmä) on, sitä harvemmat sitä käyttää ja sitä pienempi on todennäköisyys sille, että hintakäyrä etenee sen mukaan. Kun palataan perusteisiin ja mietitään hintakäyrän etenemisen taustaa – ollaan oikealla tiellä. Hintakäyrä etenee tiettyjen periaatteiden mukaan ja sen ajavana voimana ovat yleensä pankkien ja sijoitusyhtiöiden ammattitreidaajat, valtavalla treidausvolyymillä. Heitä vastaan treidaamista omalla indikaattoritäytteisellä strategialla on kuvattu näin: ”It’s like jumping in front of a freight train and trying to stop it”. Vastaavasti, on selvää, että jos omaksuu tavan, jolla nämä ammattilaiset tulkitsevat hintakäyrää ja treidaavat päivästä päivään, niin menestyy itsekin. Tähän väliin mainittakoon Perusteet osiossa esitetyt käsitteet, kuten ”mental discipline”, ”trend”, ”price action” ja ”pivot points”. Ammattilaiset tekevät rahaa juurikin näiden avulla, eivätkä monimutkaisten viivojen ja nuolien yhdistelmillä, joita internet on täynnä. Muutaman yleisindikaattorin käyttö voi selkiinnyttää tilannetta ja yhdenmukaistaa päätöksentekoa, mutta hintakehityksen perusteet on kuitenkin pidettävä aina ensisijaisesti mielessä!

Huomioitavaa strategian valinnasta ja soveltamisesta

  • Mitä isompi aikaskaala (TimeFrame), sitä vähemmän on treidausmahdollisuuksia, mutta sitä varmemmat ne ovat. Tarvittava SL-raja ja potentiaalinen tuotto myös kasvavat TF:n mukaan. M5/M15 aikaskaalan käyttö isomman TF:n trigger-chart:na mahdollistaa tarkemman toimeksiannon varmistuksen ja pienemmän SL-rajan. Pienen TF:n (varsinkin M1) scalping-strategiat, ovat työläät ja stressaavat, eivätkä sovi aloittelijalle. Spreadin suhteen ne vaativat ammattitreidaajille suunnatun tilin, jossa taas on kalliimmat komissiokulut.

  • Aluksi 2-3 (max. 5-6) seurattavaa valuuttaparia. Näin ehtii analysoimaan ja merkitsemään käyriin kaiken olennaisen, sekä omaksuu jokaisen parin hintakehitysluonteen. Itselle sopivimmat parit kannattaa alkuvaiheessa valita näistä: EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD, EUR/JPY, EUR/GBP, USD/CHF, USD/CAD, NZD/USD. Valuuttaparien keskinäiset korrelaatiot ja market sentiment on huomioitava. Ei tehdä toimeksiantoa yleistä suuntausta vastaan, vaikka tekniset ehdot täyttyisivätkin.

  • Jos markkinoilla on selvä risk-sentiment (kts. markkinakatsaus), mennään yleisen suuntauksen mukaan, valuuttaparilla jolla on selkein conflunce-alue valuuttaparilla. Esimerkkinä M15 strategian kolme tilannekuvaa. On myös pidettävä mielessä markkinoiden aikaluonne, joka vaihtelee valuuttapareittain, mutta yleistettynä se menee näin. Kannattaa selailla MT4:sta taaksepäin (M15 TF) ja omaksua periaatteen. Treidaamista on vältettävä uutisten julkaisuaikoihin, jolloin hinta voi sekunneissa hypätä 100 pips. Tämän hyödyntämisestä tarkemmin Uutistreidaus osiossa.

  • Lyhyen aikaskaalan (H1 ja alle) treidauksessa toimeksiantoa ei jätetä auki viikonlopun yli. Maanantain aamuyön avaus-gap on joskus yli 50 pips ja SL:n suorituskin on silloin epävarmaa. Päivätreidauksessa on huomioitava Average Daily Range. Jos valuuttapari on jo edennyt oman ADR:n verran, on todennäköistä, että eteneminen on loppumassa.

  • Lähellä olevat vahvat SR-alueet, joissa hinta voi muuttaa suuntaa, tulee ottaa huomioon ennen position avaamista. Jos S/R on liian lähellä ja Risk/Reward on heikko, trade jätetään väliin. Näillä SR-tasoilla (pivots, fibs, RN) voi vastaavasti ottaa osittaisen TP:n aiemmin avatusta toimeksiannosta. Suljetaan puolet ja kun hinta pääsee reilusti SR:n yli, niin siirretään SL:n S/R-tasolle ja ollaan ns. riskittömässä treidissä.

  • Demo testauksessa on toimittava täsmälleen kuin tulevalla live-tililläkin, muuten se on turhaa. 3-4 viikon demon jälkeen, live-pientili ja 0.01 lot positiot auttaa mentaliteetin harjoittamista. Olipa demo tai live, hintakehitystä ei koskaan yritetä arvailla tai ennakoida, eikä treidata ehkä/melkein -tilanteita. Odotetaan aina yksiselitteistä, strategian ehtojen mukaista varmistusta ja reagoidaan siihen.

Hyvä lyhyemmän aikaskaalan strategia löytää suuren voittotodennäköisyyden mahdollisuudet, joilla on pieni SL ja drawdown. Tämä tarkoittaa sitä, että avatun position kehitystä ei silloin tarvitse jännittää tuntikausia kymmenien pips häviöllä, luottaen siihen että hinta vielä kääntyy. Luotettavaksi todetun strategian toimeksiannon tekeminen ei koskaan mene arvailuksi tai jännittämiseksi, koska tietää ehtojen mukaisten tilanteiden korkean voittotodennäköisyyden. Stressiä vähentää myös se, että jos odottamattomista syistä hinta lähteekin väärään suuntaan, pienen SL:n takia rahallinen häviö on minimaalista. Hyvä Risk/Reward suhde ja pieni SL:n tarve mahdollistavat suurempaa ja riskittömämpää tuottoa pienelläkin pääomalla. Fx-trading.fi sivuille valituissa strategioissa yhdistyvät nämä kriteerit ja monet ammattilaisten käyttämät periaatteet. Strategiat ovatkin osoittautuneet, oman ja tuhansien muiden kohdalla, perusvarmoiksi ja säännöllisesti tuottaviksi. Valitun strategian käytön tueksi kannattaa tutustua Tietopankki- ja Kokemukset osioiden sisältöön, sekä tarvittaessa seurata Markkinakatsausta.

Technical confluence zones and price action (H1, Daily)

Perusvarma teknisen analyysin strategia, jonka pääperiaatteet ovat kaikkien sijoitusyhtiöiden ammattilaisten käytössä. Se soveltuu mainiosti myös lukijan tulevien strategioiden perusteelliseksi lähtökohdaksi, esimerkiksi vaikka M15 aikaskaalalle. Ideana on hyödyntää Price Action periaatetta yleisten indikaattoreiden yhteisvaikutuskohdassa ja tehdä harkittu high-probability toimeksianto. Tarkastellaan eri valuuttapareja Daily aikaskaalassa ja piirretään tärkeimmät trendlines ja S/R tasot. Kun jollain valuuttaparilla hinta näyttää jälleen lähestyvän näitä kiinnostavia alueita, vaihdetaan H1 aikaskaalaan ja analysoidaan tilannetta maltillisesti. Edellisten rinnalle, piirretään myös H1 aikaskaalan trendlines ja S/R, sekä mahdolliset fib-retracements (38.2%, 50.0%, 61.8%). Tarkoitus on piirtää vain kaikki selkeimmät, ja jos taso ei heti näytä täysin ilmiselvältä, jätetään se piirtämättä. Kun tasot on piirretty ja niillä sattuu löytymään (2-3 ehdon) yhtymäkohta (confluence), treidaaja tekee suunnitelman ja jää odottamaan, että hinta tulisi haluamalle alueelle ja reagoisi siinä halutulla tavalla. Tässä vaiheessa maltti on tärkeintä. Plan the trade, trade the plan! Ei yritetä muuttaa ehtoja, ennakoida, arvailla tai muutenkin mennä asioiden edelle, vaan odotetaan, kunnes hinta käyttäytyy suunnitelman mukaisella tavalla. Kun pinbar-pattern varmistus osoittaa hinnan lähtevän odotettuun suuntaan, positio avautuu ennalta asetetulla pending orderina 2 pips pinbarin kärjestä. SL-raja asetetaan yleensä 2-3 pips etäisyydelle swing low/high pinbarin toisesta ääripäästä. Kassanhallintaan perehtyneenä (3% sääntö), treidaaja laskee lot size arvon tämän SL:n perusteella. Jos pinbarin mukaisen SL-rajan joutuu asettamaan liian kauas, eikä pääoma/kassanhallinta sitä salli, toimeksianto jätetään kokonaan väliin ja siirrytään muihin valuuttapareihin, toistaiseksi. Alla on käytännön esimerkki selityksineen. Chart 2:n voi selkeyden vuoksi avata uuteen välilehteen.

Yllä oleva H1 tilanne (Chart 2) on hyvä esimerkki SL-rajan asettamisen tärkeydestä ja treidauksessa tarvittavasta maltista. SL oli tässä tapauksessa 42 pips: pinbar-kärki + varalta 2 pips. Hinta kävi aluksi 115 pips voiton puolella, jonka jälkeen nousi lähes SL-rajalle. Moni olisi tehnyt hätäisen päätöksen ja sulkenut toimeksiannon, luottamatta alkuperäisanalyysiin. Hinta ei kuitenkaan koskettanut oikein asetettua SL-rajaa vaan jatkoi laskuaan tämän nousun jälkeen. Take profitin suhteen toimin tässä tapauksessa niin, että suljin puolet positiosta kuvan mukaisen tason kohdalla (SL to Breakeven, eli SL siirretään alkuperäisen toimeksiannon kohdalle, jolloin häviö ei ole enää mahdollista). Loppuosa sai liukua alas tässä riskittömässä trade:ssä aina fib 0% tasolle asti. Tästä toimeksiannostani tuli tuottoa kahdessa osassa yhteensä 360 pips verran. Erinomainen Risk Reward ratio 42/360, eli noin 1:8. Näitä ei tule päivittäin, mutta jos vastaava confluence+pinbar löytyy, on voiton todennäköisyys todella suuri. Yleisesti ottaen, on tärkeää piirtää kaikki tasot etukäteen ja odottaa, että hinta tulisi sinne ja reagoisi halutulla tavalla. Trendin yleiseen havainnollistamiseen on hyvä käyttää kolmea EMA käyrää (10, 21 ja 50). Voi treidata sekä päätrendin suunnassa, että trendiä vastaan, jolloin trend reversalin sattuessaan kohdalle tuotto voi olla moninkertainen. Alla olisi vielä toisen tilanteen kuvasarja, selkeänä esimerkkinä conflunce-alueen ja pinbar-varmistuksen soveltamisesta:

Opin tämän tuottoisan strategian kauan sitten lukemalla reilun 300 sivun keskusteluketjun ”Making Money Trading”. Strategian takana oleva treidaaja (nimim. trader dante) väitti voittoprosenttinsa olevan reilu 90 ja että kuudessa kuukaudessa hän kasvatti (pienen) pääomansa huimalla 2811%, eli pääoma x 28. Hän pääsi sitten töihin englantilaiseen sijoitusyhtiöön treidaamaan tätä samaa periaatetta valtavilla toimeksiannoilla. Oman kokemukseni mukaan strategian voittotodennäköisyys on oikeastikin lähellä 90 ja tällä tekee säännöllisesti varmaa tuottoa suhteellisen vähällä stressillä, kunhan kärsivällisyyttä riittää ja malttaa odottaa niitä oikeaoppisia (eikä ”sinnepäin”) confluence-tilanteita; vaativin kohta tässäkin strategiassa. Alkuperäinen 318 sivun keskusteluketju löytyy täältä. Sieltä on peräisin monet fx-trading.fi treidausperiaatteet, koska ne tosiaankin luovat vankan pohjan onnistuneelle treidaukselle. Luin keskusteluketjun uudestaan ja tein omaa treidausta varten tiiviin mutta kattavan pdf-yhteenvedon kuvineen ja ohjeineen; tiedosto on saatavana muun extra-sisällön kanssa. Tämä trader dante:n strategia perustuu tunnetun james16:n Confluence & PriceAction oppeihin. Ne käydään läpi FF:n keskusteluketjussa ja erityisesti james16:n treidausryhmän sivustolla.

Trend trading 3 SMA (M15, H1, H4)

Tässäkin strategiassa yhdistyvät ammattitreidaajien käyttämät periaatteet. Trendiä tässä havainnollistaa 3 Moving Average käyrää: 30, 50 ja 100 SMA (huom. ei EMA). Teknisten indikaattoreiden (trendlines, S/R levels, fibs, round numbers, swing high/low) yhteisvaikutuksen alue (confluence) on erityisen tärkeä ehto toimeksiannolle. Tarkoitus on, jälleen kerran, treidata vain suuren voittotodennäköisyyden tilanteissa, jotta tarvittava SL ja mahdollinen drawdown olisivat mahdollisimman alhaiset. Siksi tämäkin strategia soveltuu myös pienemmän pääoman ja paineensietokyvyn aloittelijoille. Potentiaalisesti tuottoisat confluence-alueet etsitään suuremmalla aikaskaalalla, jonka jälkeen siirrytään pienemmälle skaalalle odottamaan tarkempaa varmistusta. Tähän on kaksi vaihtoehtoa joko H4->H1 tai H1->M15. Treidataan aina vain selkeän trendin suunnassa, jolloin 3 SMA käyrää ovat oikeassa järjestyksessä, eivät ristikkäin. Kun hinta tulee 30 ja 50 SMA väliin, etsitään teknisten indikaattoreiden confluence-alue, josta hinnan tulisi jatkaa vallitsevan trendin suuntaan. Jos sellainen löytyy, siirrytään lyhyempään aikaskaalaan ja odotetaan varmistusta (1-2-3 pattern) päätrendin jatkumisesta. Kyseessä on ns. Breakout, Pullback & Continuation (BPC), joka menee englanniksi näin: breakout of shorter TF’s counter-trendline | pullback in a direction of counter trend | continuation with the main trend; the breach of the pullback’s starting point is the entry level.

Omaksuin tämän BPC periaatteen vasta silloin, kun aloin tosissaan piirtämään näitä käyriä ajan kanssa; pelkkä lukeminen ei todellakaan riitä! Strategia on omalla kohdallani osoittautunut varmaksi ja tuottavaksi, voittoprosentti on, edellisen strategian tapaan, 90% luokkaa ja stop loss on, M15-käytöllä, joskus vain 10-20 pips. Trend trading:n etuna on taas se, että kun confluence-setup löytyy ja malttaa odottaa oikeaoppista BPC-varmistusta, niin toimeksiannon tekee levollisin mielin ja positio monesti liukuu pitkiäkin matkoja vallitsevan trendin suunnassa. TP:n voi tehdä taas kahdessa osassa (close half, move SL to Breakeven) tai/ja käyttää automaattista ”trailing stop loss” työkalua.

Strategiaa käsittelevä Forex Factoryn (FF) aihe löytyy täältä. Sivuja on yli 650, mutta riittää kun lukee vain ensimmäiset 5, joissa perusteet käydään tarkasti esimerkkikuvineen läpi. Tässä vielä yhden FF:n käyttäjän laatima erittäin kattava kooste. Strategia perustuu Hector DeVille:n treidausperiaatteeseen. Hector aloitti luultavammin oikeana treidaajana, mutta siirtyi sittemmin markkinointiin, maksullisine kursseineen ja ohjelmineen. Hectorin yli 170 live-trade videota löytyy Youtube kanavalta (lukijan vinkki). Nämä kannattaa katsoa läpi, jos perusvarma 3SMA strategia tai jokin sen periaate kiinnostaa. Oma strategiapohja (.tpl) ja käyttämäni indikaattorit (mm. sellainen, joka ilmoittaa kaikkien valuuttaparien treidattavan trendin kolmen SMA käyrän mukaan) tulevat extra-sisällön paketissa.

Pivot price action with indicators (M15)

Perusteiden ja confluence-periaatteen soveltamista, nyt tosin pienemmällä M15 aikaskaalalla ja erikoiset indikaattorit lisättynä. Haluan painottaa, että esittelyn tarkoituksena on, ennen kaikkea, näyttää miten ”ylimääräiset” indikaattorit voi tarvittaessa sisällyttää järkevään strategiaan, esimerkiksi selkeyttämään päätöksentekohetkeä. Samalla muistutan, että erikoisia työkaluja, jotka saattaa tehdä treidauksesta selkeämmän, tulee käyttää vain perusperiaatteiden lisänä! Esiteltävällä strategialla on siis paljon yhteistä sivun ensimmäisen strategian kanssa – tässäkin seurataan hinnan käyttäytymistä S/R tasoilla ja varmistetaan hintakehityksen suunta Price Action periaatteella. Tarkoituksena on hyödyntää tilanteita, joissa pienemmällä M15-aikaskaalalla hinta osuu S/R-tasoon ja pääsemättä läpi jatkaa vastakkaiseen suuntaan, joka on isomman aikaskaalan trend. Helpottaakseen analyysiä ja päätöksentekoa, strategian laatija (FF:n käyttäjä) on valinnut indikaattorit (Heiken Ashi, Semafor, Stochastic) yksiselitteisesti määrittelemään toimeksiannon ehdot. Tässä alkuperäiset ehdot ja kuvaus, alla olisi oma trade esimerkki:

Kuten kuvistakin selviää, isomman skaalan tilanne ja trend on ehdottomasti analysoitava, ennen indikaattoreiden soveltamista. Tulee myös löytää mahdollinen confluence-alue ja odottaa, että hinta tulisi siihen ja reagoisi halutulla tavalla. Indikaattoriehtojen täyttyminen M15 aikaskaalassa kertoo milloin avataan toimeksianto. Kolmas kuva, jossa on pörssien tilanne toimeksiannon avaushetkellä, on omakohtainen lisävarmistus siitä, että laskusuhdanne on vallitseva. Kyseessä on market sentiment periaatteen käsitteet: risk appetite (risk on = USD laskee) ja risk aversion (risk off = USD nousee). Asiasta voi lukea ytimekkään selityksen täältä, päivittyvän pörssitilanteen taas löytää Markkinakatsauksesta. Lyhyesti sanottuna, silloisen selvän risk-off tilanteen takia (jopa kaikki pörssit punaisina) USD:n kurssi oli nousussa EUR, GBP, AUD, NZD, CAD valuuttoja vastaan. EUR/USD, kuten myös esimerkin AUD/USD, olivat vastaavasti laskussa. Toimeksiannon perusteena olivat siis conflunce zone, strategian indikaattorit ja tämä vallitseva market sentiment – suuren voittotodennäköisyyden treidausta, jota tekee varsin luottavaisin mielin. Tässä vielä toinen, aiemmin risk-sentiment käsitteen yhteydessä esitetty, trade esimerkki.

Strategia löytyy täydellisyydessään täältä. Sivuja on muutama sata, joista kannattaa lukea ainakin ensimmäiset 9 ja kun periaate on omaksuttu, niin siirtyä tuoreimpiin postauksiin. Viestiketjussa kannattaa sivuttaa turhat väittelyt, keskittyen liitettyihin kuviin ja selityksiin. Alkuperäisessä ohjeessa on kerrottu 5 sääntöä ja trendin suunnan päättäminen on jätetty treidaajalle. Itse tekijä käyttää siihen, käsittääkseni, varmistavia teknisen analyysin periaatteita, muttei kerro niistä sen tarkemmin, jottei strategiansa näyttäisi monimutkaiselta. Kokeilin aikoinaan pelkästään näiden viiden selkeän indikaattorisäännön noudattamista mutta treidaus tuntui silti monesti arvailulta ja odottamattomia tappioita tuli aika usein. Kun, indikaattoreiden lisäksi, aloin soveltamaan mm. sivun ensimmäisen strategian (high timeframe analysis & confluence zone) perusteita, niin tästäkin strategiasta tuli tuottava. Eli vaikka miten selkeät ja käytännölliset lisäindikaattorit olisivatkin, perusperiaatteet on otettava aina huomioon – muuten treidaus on väistämättä stressaavaa ja tappiollista!

Keskusteluketjun ensimmäisellä sivulla on zip-paketti, jossa indikaattorit ja MT4:n strategiapohja. Olen kuitenkin aikoinaan rakentanut tälle uudenlaisen MT4:n pohjan omaan käyttöön. Se on monipuolisempi ja mielestäni visuaalisesti selkeämpi (Chart 2, ilman fib-tasoja). Muutin yleistä väritystä vastaamaan buy/sell nappeja, vaihdoin parempaan pivots-indikaattoriin, lisäsin käytännöllisen valuuttaparin dashboardin ja eri pörssien paikallisajat. Tämänkin strategian yhteydessä käytän monesti toimeksiannon hallintatyökalua. Tämä trade management ExpertAdvisor (EA) mahdollistaa mm. SL/TP ja muiden rajojen siirtämisen kätevästi hiirellä lukujen syöttämisen sijaan. Siinä on myös ”close half position & move stop to BE / trail stop” asetukset. Käytännössä, joskus asetan avatulle positiolle ”close half & move to BE” kohdan ja lopetan MT4:n seuraamisen. EA ilmoittaa äänimerkillä, kun ensimmäinen puolikas on onnistuneesti suljettu ja trade on, BE:n myötä, riskitön. Keskusteluketjun omatekoinen pdf-yhteenveto, modattu strategiapohja ja EA laatimani ohjeineen, löytyvät tuttuun tapaan extra tiedostopaketista.

Yhteenveto

Esitetyt strategiat tarjoavat, erikseen ja yhdistettyinä, varmaa ja säännöllistä tuottoa eri mentaliteetin treidaajille. Voiko valuuttamarkkinoilla onnistumisen pohja ja työkalut olla tosiaankin jo tässä? Kyllä, eikä asiasta kannata tehdä sen vaikeampaa. Omien, useiden kymmenien strategiavariaatiokokeilujen perusteella olen todennut, että yllä esitetyt perusasiat on otettava huomioon, jotta treidaisi luottavaisin mielin ja tekisi voittoa pidemmän päälle. Näissä strategioissa perusteet yhdistyvät selkeisiin ehtoihin, jotka on helppo omaksua ja soveltaa. Sen ajan, jonka malttamaton treidaaja voisi nyt tuhlata muiden Forex Factoryn strategioihin selailuun, on syytä hyödyntää yllä olevien omaksumiseen ja harjoitteluun. Näin kolmen-neljän viikon jälkeen treidaaja voi, melko luottavaisin mielin, alkaa tekemään säännöllisesti oikeaa tuottoa, sen sijaan, että olisi vieläkin etsimässä indikaattori-ihmettä demo-kokeiltavaksi. Jälleen yksi tulevan treidaajan valinta: aina vain mielenkiintoisempia löytöjä ja jännittävimpiä kokeiluja tai vankkaa harjoittelua ja systemaattista, tuottavaa treidausta päivästä toiseen.

Yhteenvetona vielä ne asiat, jotka kokemusteni ja lukemani perusteella tekevät treidauksesta tuottavan, strategiasta riippumatta: mental discipline, higher time frame trend, market sentiment, technical confluence zones, price action, smaller time frame trigger charts, trailing stop, close half & move to SL to BE. Analysoidaan tilanne etukäteen ja odotetaan maltillisesti hinnan halutunlaista käyttäytymistä tietyllä kiinnostavalla alueella. Tämän jälkeen varmistetaan vielä oikea kehityksen suunta ja tehdään toimeksianto, ottaen huomioon kassanhallinnan säännöt. Ehtoja muuttamatta pysytään vakaasti ennalta määritellyssä treidaussuunnitelmassa ja pidetään avoimena vain yhtä toimeksiantoa kerrallaan. Kun täsmälleen oikeata setup:ia ei löydy – ei yksinkertaisesti treidata! Useimpien tappioiden syynä luotettavassa strategiassa on se, ettei malteta odottaa oikeata setup:ia, vaan yritetään ennakoida tilannetta ja uskotellaan itselleen, että keskeneräinenkin setup riittää. Mutta se ei riitä! Joskus vaan on päiviä, jolloin strategian ehdot eivät kertaakaan oikeaoppisesti toteudu ja juuri niinä päivinä malttamattomat treidaajat tekevätkin suurimmat tappionsa, syyttäen ja muokaten strategiaa.