Vaativa ja tuottava sekuntipeli
Uutistreidauksessa hyödynnetään ennalta määriteltyyn kellonaikaan tulevat eri maiden talousuutiset ja niistä aiheutuvat nopeat hinnan muutokset. Noin viikkoa ennen varsinaista uutisjulkaisua, esim. bruttokansantuote tai työttömyysaste, tietoon tulevat analyytikkojen keskiarvostetut odotukset. Uutisen julkaisuhetkellä, sekunnin tarkkuudella, maan vastaava tilastokeskus julkaisee todellisen arvon, jota sitten verrataan analyytikkojen odotusarvoon. Jos edellisten välillä on tarpeeksi suuri ero, vastaavan valuuttaparin hinta voi muuttua 30-100 pips muutamassa minuutissa tai jopa sekunnissa:
Kuten kuvistakin näkyy, suuntaus voi jatkua alkuhetkeä pitempään, jolloin lopullinen tuotto on todella suuri. Myös tunteja ennen suurta uutista moni valuuttapari usein etenee julkaisun odotuksen eikä niinkään teknisten treidausperiaatteiden mukaan. On selvää, että perinteisessä, varsinkin matalamman TF:n treidauksessa, merkittävien uutisten huomiotta jättäminen on tuhoisaa. Julkaisut voi joko välttää tai hyödyntää. Uutisten tuottava hyödyntäminen on kuitenkin paljon vaikeampaa, kuin miltä se lähtökohtaisesti vaikuttaa. Yllättävän monta asia pitää ottaa analyysissä huomioon, päätöksenteon on oltava salamannopeaa ja treidausalustan on toimittava luotettavasti. Yleinen harhaluulo aloittelijoiden keskuudessa onkin se, että tekniseen analyysiin verrattuna uutistreidaus olisi helpompi ja nopeampi tapa kasvattaa pääomaa. Keskeneräisen analyysin, puutteellisen kassanhallinnan ja hätäisen päätöksenteon tuloksena voi olla se, että koko pääoma menetetään yhden uutisen aikana, alle kymmenessä sekunnissa.
Treidausurani aloitin juuri uutistreidauksella, kun tosiaankin luulin sen olevan helppo ja nopea tuottomahdollisuus. Todellisuudessa tuotto ylitti häviöt vasta kun kalliit aloittelijan perusvirheet olivat koettu ja samaa uutista oli treidattu järkevällä strategialla monta kuukautta peräkkäin. Ja juuri kun sitä säännöllistä tuottoa alkoi tulemaan, niin silloinen meklari (kyproslainen Trading Point) lisäsi viivettä ja slippage:a treidausalustaani. Tämä ikävä takaisku oli tavallaan hyväksi, koska silloin perehdyin teknisen analyysin treidaukseen ja aloin etsimään oikeasti luotettavaa meklaria kummallekin treidaustavalle. Fx-trading.fi pääperiaatteena on tarjota tiivis ja selkeä tietopaketti, omine kokemuksineen ja neuvoineen, jotta aloittelija säästäisi aikaa ja vaivaa, omaksuisi asiat ja pääsisi mahdollisimman nopeasti muuttamaan tiedon tuotoksi. Uutistreidauksen osio ei ole tästä poikkeus. Tälle Uutistreidaus sivulle tiivistyy käytännön kokemus satojen uutistreidien analyysistä ja toteutuksesta. Lukija säästää kuukausia pelkästään perehtymällä tähän yhteen sivuun. Näin ollen, jo muutaman kuukauden demo-harjoittelun jälkeen voi jo luontevasti siirtyä oikeaan uutistreidaukseen. Tällaista kattavaa tietopakettia ja oikotietä ei valitettavasti löytynyt urani alussa, eikä sitä tietääkseni löydy vieläkään, ei edes englanniksi. Suomeksi taas löysin muutaman alkeellisen englanti-suomi käännöksen tuttuine ”viiden tähden” meklarimainoksineen sekä aloittelijoiden veikkaushenkiset keskustelupalstaviestit spike-trading aiheesta. Painottakoon vielä, että treidausura kannattaa aloittaa perehtymällä teknisen analyysin perusteisiin ja sivuston strategioihin, koska tässä osiossa opittava uutistreidaus vaatii MT4 alustan täydellistä hallintaa, teknisen analyysin periaatteiden soveltamista (mm. S/R, fib, price action, market sentiment) ja harjaantunutta treidausmentaliteettia.
Treidattavat uutisjulkaisut
Päivittäin, keskimäärin 2-3 tunnin välein, julkaistaan jokin talousuutinen, mutta vain murto-osalla näistä on suoranaista ja treidattavaa vaikutusta valuuttaparien hintakehitykseen. On ehdottoman tärkeää, että treidaa vain niitä uutisia, jotka pystyvät selkeästi ja ennakoitavasti liikuttamaan hintakäyrää, eivätkä aiheuta esimerkiksi vain 10-20 pip edestakaista liikettä. Jos uutisen historiallista suoritusta ja treidaushetken markkinatilannetta ei ole perusteellisesti analysoitu mutta kuitenkin painetaan buy/sell nappia hinnan lähdettyä johonkin suuntaan, lopputuloksena on lähes aina yllätystappio. Treidattavat ”high impact” uutiset muuttuvat aina välillä ja esimerkiksi monet Euro-alueen, USA:n ja Iso-Britannian uutiset ovat jo pitkään olleet ohitettavien listalla. Tässä kuitenkin kohtalaisen tuore (ja tänne välillä päivittyvä) listaus tärkeimmistä uutisjulkaisuista, joita itsekin seuraan ja treidaan:
- Iso-Britannia: Bank Rate, MPC Bank Rate Votes, Retail Sales m/m, CPI y/y, Prelim GDP q/q
- Yhdysvallat: ADP NFP, NFP, Advance GDP q/q, FOMC Rate & Statement
- Australia: Bank Rate & Statement, Employment, CPI q/q, GDP q/q
- Euro-alue: Minimum Bid Rate, ECB Press Conference
- Kanada: Employment
Yllä olevien, sekä muutaman muun tärkeän muttei nykyään treidattavan, tarkat kuvaukset ja huomautukset on tiivistetty tähän tiedostoon. Se kannattaa ehdottomasti lukea läpi ajan kanssa ja pitää mielessä, että samannimisissä julkaisuissa on maakohtaisia eroja. Suurin osa näistä uutisista julkaistaan kerran kuukaudessa ja jotkut vain neljästi vuodessa. Kuukaudessa potentiaalisesti treidattavia julkaisuja on noin 10, joista keskimäärin alle puolet täyttävät tuloksellaan treidattavan poikkeaman (deviation) ehdon. On tietysti myös pienemmän vaikutuksen julkaisuja, tai jopa uutisia muista maista, kuten Japani, Sveitsi ja Ruotsi. Näihin ei, oman treidauskokemukseni mukaan, kannata tuhlata aikaa, sillä tässäkin tapauksessa laatu on määrää tärkeämpi. Oikeaoppinen, hallittu uutistreidaus tuottaa keskimäärin muutaman sadan askeleen voiton jo alle kymmenellä treidillä kuukaudessa. Tämä siksi, että uutistreidauksen SL-raja on yleensä vain 10 pips ja yllä listattujen uutisten vaikutus on monesti 30-80 pips muutamassa minuutissa, ellei sekunnissa. Tästä jokainen voi laskea Risk/Reward suhteen tai vaikka motivoivan tuntipalkan euroissa tietylle pääomalle.
Julkaisukalenterit ja analyysit
Internet tarjoaa useita kymmeniä julkaisukalentereita. Muokkausmahdollisuuksien, selkeyden ja toimivuuden takia voin suositella Forex Factory:n ja Investing.com:n kalentereita. Kalenterin lisäksi on syytä hyödyntää yhtä tai useampaa uutisanalyysisivustoa. Uutistreidausurani alussa käytin vain FPA news signals ilmaispalvelua, jossa tulevia julkaisuja sekä niihin vaikuttavaa markkinatilannetta analysoitiin perusteellisesti. Tämän pohjalta ehdotettiin treidattava poikkeama ja treidaussuunnitelman vaihtoehdot. Palvelu on vuosien saatossa kokenut muutaman merkittävän muutoksen (mm. vuonna 2013 julkaistu ilmainen autoclicker-ohjelma ja treidaustapa), mutta on nykyisessäkin muodossaan käytännöllinen apuväline aloittavalle uutistreidaajalle. Toinen hyvä analyysisivustovaihtoehto löytyi sattumalta ja mitä olen keskustelupalstoilta huomannut, niin hyvin harva tietää tämän ammattimaisen ilmaispalvelun olemassaolosta: Fast Economic News (FEN). Vuonna 2012 se lanseerasi web-pohjaisen charting palvelun, jolla menneiden julkaisujen hintakäyttäytymistä voi analysoida jopa 1 sekunnin tarkkuudella. Tätä kannattaa hyödyntää (”Settings” ja ”Find” toiminnot) varsinkin jos omat muistiinpanot ja nauhoitukset ovat vielä vähissä. FEN ilmaisanalyysisivusto on osa maksullista uutistreidaustyökalua, niinpä muistutan jälleen, että kannattaa keskittyä hyödyntämään ilmaissisällön linkin takan, muualle ajautumatta. FEN:n maksullinen (noin 200$ joka kuukausi) autoclicker-työkalu on tietääkseni ihan käytännöllinen, mutta itse olen treidannut onnistuneesti ilman sitä.
Treidaustavat ja perusteet
Yleisesti ottaen on olemassa kolme eri tapaa hyödyntää uutisjulkaisut:
Long and short term pre-news trading. Pitkän aikavälin pre-news on sentiment-treidausta, joka perustuu, tunteja ennen tiettyä uutista vallitsevaan, spekulatiiviseen odotukseen ja siitä aiheutuvaan suuntaukseen. Joidenkin uutisten kohdalla tämä spekulaatioista johtuva liike alkaakin vasta kymmeniä minuutteja ennen varsinaista uutista, jolloin puhutaan lyhyen aikavälin pre-news treidausmahdollisuudesta. Näissä on tärkeä huomioida jokaisen uutisen historiallinen käyttäytyminen ja tehdä perusteellinen markkina-analyysi, koska muuten pre-news trading menee pitkälti veikkaamisen puolelle.
Spike trading. Se kaikista nopein ja siksipä monille vaativin. Sekunnin tarkkuudella julkaistavaan uutiseen ja siitä aiheutuvaan hintapiikkiin treidaajan on reagoitava erittäin nopeasti ja hallitusti. Taustana on oltava markkina-analyysi, uutisen historiallinen käyttäytyminen, tarvittava poikkeama, jokin uutislähde ja mahdollisesti jokin työkalu nopeuttamaan treidausalustan käyttöä tässä sekuntipelissä. Meklarin tekninen toimivuus nousee spike-treidauksessa erittäin tärkeään rooliin. Hintapiikkiin mukaan voi yrittää ehtiä perinteisesti painamalla buy/sell nappia uutisen julkaisun jälkeen. Toinen tapa on avata kaksi vastakkaista positiota hetkeä ennen uutista. Hintapiikin tullessa, toinen sulkeutuu ennalta asetettuun tiukkaan SL-rajaan ja toinen tekee merkittävää tuottoa. Kolmas tapa on asettaa vastakkaiset pending stop orders tietylle etäisyydelle hinnan kummallekin puolelle, nämäkin hetkeä ennen varsinaista uutista. Merkittävän hintapiikin tullessa vain toinen (joko buy tai sell) aukeaa.
Retrace trading. Toimeksianto tehdään retrace-kohdassa, vasta uutisen julkaisun ja ensimmäisen piikin jälkeen. Kun vaadittu minimaalinen poikkeama on saatu, on todennäköistä, että ensimmäisen piikin jälkeen hinta palaa takaisin (retrace) 30-50% piikistä, jonka jälkeen se taas jatkaa alkuperäiseen suuntaan vielä monta kymmentä askelta. Tämä on toisaalta riskittömämpi tapa, koska se välttää hektisen uutisjulkaisuhetken mahdollista gap-viivettä tai kasvanutta spreadiä. Huonona puolena retrace-treidauksessa on vähäiset treidausmahdollisuudet, sillä monilla uutisilla ensimmäinen, alle minuutin kestävä, piikki on tuottoisin eikä siinä ole vaadittua retrace:a. On selvää, että uutisen historiallinen käyttäytyminen eri poikkeamilla, riittävän pitkältä ajalta, on oltava tiedossa ennen treidaamista.
Ensimmäinen lukemani perusteellinen uutistreidausopas on vuonna 2008 julkaistu, reilun sadan sivun Henry Liun ”Definitive Guide to Fundamental News Trading”. Vuonna 2010 siitä on tullut päivitetty, tiiviimpi lite versio, josta kannattaa lukea vain sivut 5-22. Kyseessä on kaiken kaikkiaan erittäin opettavainen teos, vaikkakin treidattavien uutisten lista on jo vanhentunut. Henry Liu toimi aikoinaan oikeana uutistreidaajana ja FPA:n ”free newstrade signals” asiantuntijana, mutta alkoikin sitten markkinoimaan jotain omaa ”huippuluotettavaa” teknisen treidauksen menetelmää ja lopetti FPA toimintansa.
Uutistreidaajan rutiini ja työkalut
Perinteisen treidauksen ohella suoritettava uutistreidaus vaatii aikaa valmisteluihin ja totaalista keskittymistä julkaisuhetkellä. Jos tämä ei ole mahdollista, uutisjulkaisuajat kannattaa välttää. Treidaajamentaliteetille sopiva uutistreidaustapa ja rutiini ovat onnistumisen edellytyksenä. Omasta kokemuksestani voin suositella seuraavanlaista rutiinia:
- Sunnuntaisin tarkistetaan tulevan viikon uutiset ja laitetaan treidattavat ylös. Huomioidaan nämä myös päivätreidauksessa.
- Muutama tunti ennen uutista tarkastellaan omia muistiinpanoja, markkinatilannetta ja uutisanalyysejä.
- 30 minuuttia ennen uutista sovelletaan uutistreidauksen MT4-pohjaa treidattavalla valuuttaparilla ja todetaan tärkeät S/R tasot.
- Tarkastellaan viime hetken market sentiment muutokset ja uutisen spekulaatiot Markkinakatsauksen linkeistä (mm. ForexLive).
- Kaiken yllä olevan perusteella luodaan selkeä treidaussuunnitelma, jossa vaadittu poikkeama ja treidaustapa parametreineen.
- 5 minuuttia ennen uutista avataan FX talk tai/ja jokin muu uutistuloslähde MT4:n rinnalle. Asetetaan mahdolliset pending orderit.
- Jos julkaisun vaadittu poikkeama ei täyty tai jos hintakäyttäytyminen on odottamatonta – ei treidata.
- Jos ei ehditä/pystytä reagoimaan oikealla hetkellä alkuperäisen suunnitelman mukaisesti – ei yritetä treidata jälkeenpäin.
Tällaista menettelyä noudattamalla pääsee jo pitkälle. Treidaustoimintaa voi kehittää ja tehostaa käyttämällä oikeanlaisia työkaluja MT4:n rinnalla. Tärkeä uutistreidaajan työkalu on tietokoneen kellon synkronointiohjelma. Windows:in oma synkronointi ei ole läheskään niin luotettava ja kello on usein muutamankin sekunnin väärässä. MT4:n oma kellokaan ei ole kovin tarkka. Sen suurempana ongelmana on, ettei aika päivity jos kuvaaja ei liiku. Millisekunnin tarkkuus on erityisen tärkeää, kun käyttää automaattista pending order scriptiä, joka asettaa buy/sell pending orderit sekunteja ennen varsinaista julkaisua. Toinen käyttämäni työkalu on AutoHotkey pikanäppäinohjelma; muistivaatimuksiltaan kevein ja monipuolisin löytämäni vaihtoehto. Ennen uutista voi kahden napin painalluksella avata tarvittavat sivustot, apuohjelmat ja muistiinpanot. Esimerkiksi ForexLive newsfeed-palvelun äänenvoimakkuutta voi säätää kätevästi hiiren rullalla. Aikaa säästäviä käyttötarkoituksia on monia. Tässä olisi omatekoinen .ahk pohja ohjeineen. Kolmas tärkeä uutistreidaajan työkalu on kuvaruutunäkymän nauhoitusohjelma CamStudio. Videonauhoitus on paras tapa säilyttää analysoitavaa materiaalia nopean (1. minuutin) hintapiikin luonteesta ja alustan teknisestä käyttäytymisestä (spread, execution). Tämä auttaa myös huomaamaan jälkeenpäin omat virheet ja yleisesti kehittämään kaikkia uutistreidauksen osa-alueita. Suosittelen nauhoituksen aloittamista noin 15-20s ennen uutista ja lopettamista minuutti sen jälkeen, hintakehityksen tasaannuttua. Tässä olisi käyttämäni CamStudion asetukset. Perinteisempi kuvankaappaus tehdään aina muutama tunti julkaisun jälkeen, jotta uutisen pidemmän aikavälin vaikutus jäisi kuvan muodossa talteen. Viimeisimpänä, muttei todellakaan vähäisimpänä, ovat muistiinpanot jokaisesta seuratusta uutisesta: strategian valinta ja käytetyt SL/TP/TS arvot, alustan suoritus (spread, execution), hintapiikin luonne, suunnitelman toteutus sekä kehitysideat niin parametreille kuin omalle treidimentaliteetille. Jokainen löytää itselle sopivimman tavan laittaa nämä asiat muistiin (esim. teksti- tai taulukkotiedostoon) ja siitä tuleekin sitten rutiini.
Huomautukset
Perinteisten kalenteriuutisten lisäksi valuuttamarkkinoihin vaikuttavat aina välillä myös suuremman skaalan tapahtumat ja yllätykset: S&P luottoluokitusten alentamiset eri maille, Japanin interventiot, Sveitsin pankin (SNB) interventiot ja EUR/CHF:lle asettama 1.2000 aliraja, Euro-alueen velkakriisin käänteet, öljykriisi sekä luonnonkatastrofit kuten Japanin maanjäristys. Kuten menneet vuodet ovat näyttäneet, tällaiset suuryllätykset aiheuttavat satojen askeleiden hintamuutoksen sekunneissa tai minuuteissa ja suuntaus voi jatkua vielä tunteja. Jos näihin ehtii reagoimaan oikealla hetkellä, niin monikymmenkertaistaa pääomansa hyvin pienellä riskillä. Trailing stop asetus, tasaluvut ja Price Action auttavat tuoton maksimoinnissa ja position oikea-aikaisen sulkemiskohdan löytämisessä.
Ennakoitavissa olevat merkittävät tapahtumat käsitellään useimmilla forex uutistarjoajien sivuilla. Fx-trading.fi:n Markkinakatsaus osio tarjoa näistä hyviä vaihtoehtoja. Kannattaa kokeilla niitä kaikkia ja löytää itselle 2-3 sopivinta; useampi kuin yksi antaa heti laajemman perspektiivin. Itse olen tottunut seuraamaan ForexLive, FXStreet ja ForexTalk päivityksiä. Markkinakatsaus osiosta löytyy myös päivittyvä pörssien näkymä, joka puolestaan kertoo risk sentiment tilanteen. Selkeät risk appetite tai risk aversion saattavat vaikuttaa uutisen hintakehitykseen jopa enemmän kuin itse uutistuloksen poikkeama. Toisaalta taas, tiettyjen uutisten tulokset aiheuttavat risk sentiment muutoksen. Risk sentimentin mukaiset liikkeet eivät saa tulla treidaajalle yllätyksenä, sillä ne voi jatkua monta tuntia aina 100-200 pips suuruiseksi.
Onnistunut uutistreidaus vaatii vankkaa kokemusta MT4 alustan käytöstä ja itse alustan moitteetonta toimintaa. Spreadin leveneminen uutishetkellä on yleisesti tunnettu haaste ja sitä esiintyy tietääkseni kaikilla meklareilla. Vilpilliset market makerit toki lupaavat fixed spread mahdollisuutta, mutta heilläkin spread kasvaa uutishetkellä, tosin tietysti aivan eri syystä. Uutisesta, uutisajasta ja valuuttaparista riippuen luotettavan STP-meklarin spread voi, liquidity providerin tilanteesta johtuen, kasvaa 5-15 pip ja hetkellisesti jopa yli 20 pip suuruiseksi. Nopean alkupiikin aikana hinta ”hyppää” joskus kymmeniä askeleita hetkessä ja tämän hypyn aikana asetettu toimeksianto avautuukin vasta siihen, mihin hinta pysähtyy ensimmäisen kerran. Sama tilanne on pending orderin kohdalla. Tällaisessa tapauksessa kyseinen slippage-ilmiö on normaalia, sillä STP meklari pystyy tarjoamaan parhaan mahdollisen hinnan vasta kun nopea hyppäys pysähtyy edes hetkeksi johonkin. Omasta kokemuksesta Tickmill EU:n slippage (johtuen hyvästä liquidity pool:sta) on periaatteessa lähes olematon, paitsi tietenkin maanantai aamuyön markkina-avauksen gap, jonka aikana meklari ei aina ehdi saamaan hintatietoja liqudity providerilta. Demo kokeilussa, jota kannattaa suorittaa ainakin pari kuukautta, spreadin vaihtelu on todenmukaista, mutta slippagea ei voida mallintaa, sillä demolla hintatietoja ei haeta liquidity providerilta. Ratkaisuna uutistreidauksen spread ja slippage haasteisiin on, yleisesti sanottuna, uutiskohtaisen MT4 käyttäytymisen tuntemus ja sopivan strategian valinta sen pohjalta.
Extra osiota varten olen treidauskokemusteni perusteella laatinut tarkan uutiskohtaisen yhteenvedon, jossa on treidattavan parin, poikkeaman ja treidaustavan suosituksia sekä kokemuksia spreadista ja hintakehityksen luonteesta. Extra sisällön mukana tulee myös käyttämäni uutistreidauspohja, position hallintatyökalu (SL/TP ja muiden asetusten tekeminen on nopeampaa), sekä ohjelma, jolla voi asettaa pending orderit halutulle etäisyydelle, automaattisesti sekunnin tarkkuudella. Näiden lisäksi mukaan tulee uutisten tulospalveluohjelma, joka sekin sekunnin tarkkuudella, näyttää tulleen julkaisun poikkeaman.