Aloittelijan tärkeimpiä päätöksiä

Monet aloittelijat päättävät alkuinnostuksessa ohittaa perusteisiin perehtymisen ja siirtyvät heti kokeilemaan treidausta nopean rahan toivossa. Sivuston alkuesittelyissä tästä virheestä on jo varoitettu ja niin tehdään tässäkin, se virhe kun on sen verran yleinen ja tuhoisa. Jos siihen sortuu, niin monesti käy tämän omakohtaisen esimerkin mukaisesti. Kaikkien, myös vähän kokeneempienkin, treidaajien kannattaa ehdottomasti lukea tämä viiden sivun yhteenveto treidaajan kehityksen askeleista! Seuraavat asiat pitävät hyvin harvoin paikkansa jos aloittelija etenee malttamattomana pelkän kokeilun kautta:

  • Valittu meklari on luotettava eikä vaihda treidausympäristön ominaisuuksia live-tilille siirryttäessä.
  • Satunnaisesti valittu monen indikaattorin strategia on demo-testattu pitkällä aikavälillä.
  • Kyseinen strategia ei ole yksi tuhansista tunnetusti epäluotettavista indikaattoreiden sumasta.
  • Treidausrobotit (EA) ja nopean/helpon rahan sivustot on ohitettu. Mitä nämä on ja miksi näitä tulisi välttää? Lue tämä.
  • Treidaaja etenee tarkasti valitun strategian mukaan, lisäämättä aina uusia indikaattoreita ja ”tämän kerran” ehtoja.
  • Kassanhalinnan (Money management) kaikki osa-alueet ovat kunnossa.
  • Live-treidauksessa (omalla rahalla) aloittelija on luonnonlahjakkuus ja hallitsee tunteet kuten pelko ja ahneus.

Vaikka kaikki yllä mainitut täyttyisivätkin jonkun onnekkaan/lahjakkaan aloittelijan tapauksessa, moni ehdottoman tärkeä perusasia jää vielä huomioimatta. Ilman näitä päätyy treidaamaan ns. ”silmät kiinni” ja kokee monia ikäviä yllätyksiä, menettäen rahaa. Kannattaa siis heti alusta asti omaksua oikeaoppisen treidauksen periaatteet, joita lähes kaikki pankkien ja sijoitusyhtiöiden ammattitreidaajatkin soveltavat. Näitä ovat mm. market sentiment, trendlines, patterns, S/R levels, pivots, fib-retracements; selkeät ja loogiset asiat, joita ilman tuottava treidaustoiminta ei ole mahdollinen. Tässä vielä toinen opettavainen esimerkki aiheesta, jonka on kirjoittanut ammattitreidaaja reilun 13 vuoden kokemuksella. Alla taas on varoittavia esimerkkikuvia siitä, miltä joidenkin ns. indikaattorisotkuun luottavien ”ammattilaisten” kuvaruutu näyttää ja millaisia strategioita on esimerkiksi tämä valitettavan vilkas keskustelupalsta täynnä. Kannattaa käydä lyhyellä vierailulla, ottaa opiksi ja muistaa, millaisia sivustoja ja treidaustyylejä tulee ehdottomasti välttää.

Kyseessä on erittäin valitettava ja tuhoisa ilmiö, jonka seurauksena useimmat aloittelijat tuhlaavat aikaa ja rahaa. Kukaan ei tule oppimaan ammattimaista ja tuottavaa treidausta näillä tavoin. Tämän sivuston linkkejä tarkastellessa aloittelijan kannattaa välttää muualle ajautumista! Sivuston rakennetta on suunniteltu tarkasti ja täältä kyllä saa, loogisessa järjestyksessä, kaiken sen, mitä alkuvaiheessa tarvitsee. Mainittakoon vielä, että opitun teoriaosan harjoittelu demo-tilillä on luonnollisesti aivan eri asia kuin nämä varoittavat esimerkit holtittomasta kokeilusta. Alla olevaa teoriaa ei siis tule omaksumaan ilman MT4-ohjelmaa ja demo-tiliä. Ja vaikka oikean live-tilin avaus tuleekin eteen vasta myöhemmin, demo-harjoittelu kannattaa aloittaa heti luotettavalla meklarilla, jonka treidausympäristö ei muutu oikeaan rahaan siirryttäessä. Meklarit osiosta löytyy meklarisuositukset perusteluineen, sekä MetaTrader4 ohjelmiston kattavat käyttöohjeet.

Sanasto ja käsitteet

Nyt kun yleisimmät aloittelijan virheet ovat tiedossa, siirrytään valuuttakaupan sanastoon. Tarkoitus on selittää tärkeimmät käsitteet ja asiakokonaisuudet suomeksi. Tähän tiedostoon kannattaa siis perehtyä ajan kanssa ja vaikka tulostaa se. Kun sanasto on luettu ja ymmärretty, siirtyminen englanninkieliseen oppimateriaaliin on luontevampaa. Ja niin kuin aiemminkin on jo todettu, pelkällä suomen kielellä ei valuuttamarkkinoilla tee yhtään mitään. Järkevintä on oppia perusteet heti sillä kielellä, mitä tulee loppujen lopuksi käyttämään päivittäisessä treidauksessa. Oppaan valinta fx-trading.fi sivustoa varten oli varsin helppo. Kyseessä kun on ylivoimaisesti arvostetuin valuuttakaupan perusteita käsittelevä englanninkielinen opas internetissä. Ammattitreidaajat suosittelevat sitä aloittelijoille kaikilla keskustelupalstoilla, oppaan kattavan ja selkeän sisällön vuoksi. Tämä babypips.com on oikeastaan jo synonyymi aloittelijan oppaalle treidaajien keskuudessa. Sivuston omanlaatuinen ulko- ja kieliasu saattaa aluksi yllättää, mutta omakohtaisesta kokemuksestanikin voin sanoa, että asiat tulevat siellä harvinaisen selviksi.

Teknisen analyysin perusteet

Tarkoituksena ei ole antaa pelkkää linkkiä babypip.com:iin, vaan opastaa lukijaa olennaisimpiin, tarkoin valittuihin asiakokonaisuuksiin. Kun etenee suunnitelmallisesti, yllä olevan sanaston lukeneena, omaksuu nopeasti myös tämänkin sivuston treidausperiaatteet ja strategioiden perusteet. Ei kannata etsiä oikoteitä, vaihtaa osioiden järjestystä, hyppiä sivulta sivulle tai eksyä kokonaan muualle, esimerkiksi yllä mainituille ”helpon/nopean” rahan sivustoille. Tosiasia on, omankin kokemuksen perusteella, että ammattimainen, tuottava treidaus edellyttää alla olevien asioiden hallintaa. Edessä on siis ehkä työläin, mutta samalla treidausuran olennaisin ja palkitsevin vaihe. Nyt tarvitaan vain pitkäjänteisyyttä ja muutama päivä aikaa lukemiseen ja demo-harjoitteluun. 17 osiota, yksi kerrallaan.

Forex basics. Vaikka suurin osa näistä tulikin jo suomeksi, on hyvä kerrata vielä englanniksi. Valuuttaparit-osio on tässä se olennaisin.

Market structure. Rakenteen tuntemus on tärkeä pohja treidaukselle. Sitä tarvitaan mm. markkinakatsausten ja analyysien lukemisen yhteydessä.

Trading sessions. Valuuttapareilla on kellonajasta riippuva rytmi. Huomaa neljän tärkeimmän pörssin paikallisajat.

How to actually trade. Kaiken A ja O, tämä on hallittava! Osiot vaativat reilusti aikaa, keskittymistä ja demo-kokeilua.

Market analysis types. Aloittelijan kannalta tekninen analyysi on se tärkein, mutta fundamental-analyysistä on hyvä olla tietoinen jo tässä vaiheessa.

S/R-levels. Koko teknisen analyysin ja usean oikeaoppisen strategian perusta. On erittäin hyödyllistä nähdä eri osioissa esitetyt asiat käytännössä demo-tilin avulla.

Pivot points. Sama vaikutusperiaate kuin S/R-tasoilla, mutta nämä määritellään hintakehityksen perusteella, useimmiten päivittäin. Indikaattori laskee ja piirtää kyseiset tasot.

Candlestick patterns. Ammattimaisen PriceAction-treidaustavan ja sivuston strategioiden perusta. Kannattaa tulostaa ja opetella kuviot, sekä yrittää löytää ne demo-tilin kuvaajista.

Fibonacci. Perinteinen ammattilaisten käyttämä (mm. MT4 treidausohjelman) vakiotyökalu. Selkeä ja suoraviivainen, mutta silti moni aloittelija onnistuu käyttämään sitä väärin. Lukemisen ohella kannattaa harjoitella fib-tasojen piirtämistä demo-tilin kuvaajiin (aikaskaalassa M15:sta ylöspäin) ja huomata miten hintakehitys todellakin noudattaa näitä.

Moving averages. Perusteet, käyttö ja Dynamic S/R ovat ne tärkeimmät osiot tässä vaiheessa. Myös MT4:n vakiotyökalu ja tätäkin voi käyttää monella tavalla väärin (kts. yllä oleva kuva1).

Basic indicators ja oscillators. Nämä on hyvä selailla nopeasti läpi ja painaa mieleen nimet Bollinger Bands, MACD, Stochastic. Tässäkään vaiheessa ei kannata tehdä sitä virhettä, että kuvioiden innoittamana, unohtaa perusteiden perehtymisen, lisää indikaattoreita ruutuun ja aloittaa treidauksen. Näitä voi tarvittaessa soveltaa myöhemmin, mutta vain silloin, kun kaikki muut osa-alueet ovat hallussa.

Divergence. Tärkeä ilmiö, joka näkyy monessa indikaattorissa, kuten aiemmin esitetyt Stochastic ja MACD. Isomman aikaskaalan selkeä divergence on jo itsessään varma indikaattori.

Chart patterns. Hintakehitys noudattaa näitä yllättävänkin usein, varsinkin isommilla aikaskaaloilla. On olemassa tuottavia ammattilaisten strategioita, jotka perustuvat pelkästään näihin. Olennaisia kuvioita on useita, joten tässäkin tarvitaan aikaa ja pitkäjänteisyyttä. Lukemisen ohella kannattaa etsiä vastaavia kuvioita demo:lla. Kummasti se motivaatio nousee, kun näkee sääntöjen toimivan käytännössä.

Breakouts. Kyseisen osion nopea silmäys riittää. Nämä liittyvät edellisestä Chart Patterns osiosta tutuiksi tulleisiin tilanteisiin.

Market environment. Hintakehityksen yleistä luonnetta ja hintakäyrän etenemistapoja. Kaikki valuuttaparit (myös hyödykkeet ja osakkeet) etenevät näiden periaatteiden mukaisesti. Trendin suunnan näkeminen on aina rahanarvoisen tärkeää ja on monen strategian kulmakiviä. Sanontakin kuuluu ”trend is your friend”. Yleisesti ottaen, markkinaluonteen ymmärryksellä pääsee jo todella pitkälle.

Time frames. Useat aloittelijan sekaannukset ja virheet liittyvät aikaskaalaan valintaan. Tämä tärkeä osio selkiinnyttää asian, kunhan lukemisen yhteydessä muistaa taas kokeilla demo:lla.

Currency correlations. Treidauksessa on hyvää pitää mielessä tiettyjen valuuttaparien keskinäiset vuorovaikutukset, varsinkin jos treidaa useampaa paria kerralla. Kannattaa lukea erityisesti yhteenveto ja 5 käytännön tapaa huomioida korrelaatiot. Huomaa myös kullan ja öljyn hintojen suoranainen vaikutus tiettyihin valuuttapareihin, sekä EUR/JPY parin erikoinen ominaisuus kuvata pörssien ilmapiiriä (market sentiment). Jälkimmäiseen perehdytään tarkemmin uutistreidauksen ja markkinakatsauksen osioissa.

Tässä olivat ne tärkeimmät. Vaikka lukemisenkin yhteydessä on jo ehditty pikaisesti kokeilemaan näitä demo-tilillä, kannattaa tässä vaiheessa vielä jatkaa käytännön harjoittelua. Kaikki ammattitreidaajat ja oppaat painottavat käytännön harjoittelun määrän merkitystä; tähänkään ei löydy oikotietä. Avataan taas MT4 ja kerrataan yllä olevat ajan kanssa, askel askeleelta. Etsitään S/R tasot eri aikaskaalassa, piirretään oikeaoppiset trendlines ja fib-tasot, etsitään yleiset candlestick- ja chart kuviot ja huomataan miten hinta niissä käyttäytyy. Harjoituksen tavoitteena on, että tämän osuuden jälkeen MT4-ohjelmiston käyttö olisi sujuvaa ja että treidaaja osaisi huomata, päätellä ja soveltaa yllä olevat asiat. Tämä on edelleenkin työlästä, mutta pidemmän päälle erittäin palkitsevaa! Jotkut saatavat jo nyt huomata, miten joissakin kohdissa useampi työkalu viittaa samaan hintakehitykseen. Kyseessä on tuottoisat suuren todennäköisyyden confluence-alueet, joista tarkemmin edempänä.

Muut tarvittavat perustiedot

Kun teorian luku ja käytännön harjoittelu on takana, niin tuottavan ammattitreidauksen pohjatyö on tehty. Seuraavat asiakokonaisuudet ovat myös erittäin tärkeää luettavaa, mutta edellisiin verrattuna nämä käy läpi paljon nopeammin ja luontevammin, eikä demo-kokeiluja tarvita. Viimeistään tämän jälkeen tuntuu, että ”nyt ne palaset loksahtavat kohdilleen”.

Trading plan. Perustietoa treidaussuunnitelman valinnasta ja sen käytännön merkityksestä. Monet häviöt valuuttamarkkinoilla johtuu siitä, että alkuperäisestä suunnitelmasta on poikettu.

Types of trading. Ominaisuudet ja erot. Valinnassa ratkaisee pitkälti treidaajan mentaliteetti ja elämäntilanne. Joillekin sopii nopea päätöksenteko ja monta lyhytaikaista kaupantekoa päivän aikana, joillekin taas tuntien tai päivien mittaiset toimeksiannot, isompi kertatuotto mielessä. Jälkimmäistä suositellaan monesti aloittelijoille ja se todellakin vaatii pitkäjänteisyyttä. Oman treidaustavan löytää viimeistään silloin, kun alkaa tutustumaan eri strategioihin ja niissä esitettyihin vaatimuksiin ajan käytölle ja kassanhallinnalle.

Creating own trading plan. Jatkoa kahdelle edelliselle. Hyödyllisiä yleisen tason vinkkejä oman treidaustavan rakentamiseen. Tässäkään vaiheessa ei kannata innostua indikaattoreista ja siirtyä treidaamaan.

Trade journal. Alkuvaiheessa moinen tuntunee työläältä ja jopa turhalta, mutta kaikkien ammattilaisten mielestä oman treidauksen jatkuva, objektiivinen arviointi on ensiarvoisen tärkeää. Itse olen alusta asti pitänyt päiväkirjaa uutistreidauksestani ja myöhemmin myös päivittäisestä treidauksestani. Kun asiat kirjoittaa ajatuksen kanssa ylös, jokaisesta virheestä ja onnistumisestakin oppii ja hyötyy paljon enemmän.

Risk management, leverage, position sizing, stop loss. Vaikka aloittelijan kannattaakin lukea nämä neljä laajaa kokonaisuutta läpi, olennaisin asia, minkä tulee aina muistaa, on stop loss asetuksen oikea käyttö. Yleensä riittää, kun suunnittelee treidauksensa niin, että toimeksiantojen stop loss raja on aina 3% pääomasta. Kannattaa ehdottomasti lukea yhteenveto esimerkkilaskelmineen, jotta asiat selviäisi paremmin. Täältä löytyy kätevä lot size laskuri, se tärkein kassanhallinnan työkalu. Syventävät osiosta voi myöhemmin ladata vielä helppokäyttöisemmän lot size laskurin MT4 ohjelmaa varten.

Mental discipline. Viimeisimpänä mutta ei todellakaan vähäisimpänä. Tunteiden vallassa tehdyt hätäiset päätökset ovat yleisin syy treidaajien epäonnistumiseen. Monet syyttävät strategiaa, ulkoisia tekijöitä tai vaikka kiroavat koko valuuttamarkkinaa, mutta eivät koskaan tajua katsoa peiliin ja yrittää kehittää itseään. Käytännössä havaittu tosiasia on, että samaa strategiaa käyttäen toinen tekee tappiota ja toinen tienaa. Ne aloittelijat, jotka ottavat asian vakavasti ja perehtyvät tähän heti alusta, tekevät omalle treidausuralleen suuren palveluksen, säästäen loppujen lopuksi huimasti aikaa ja rahaa. Olen havainnut todella opettavaiseksi tämän julkaisun, jossa käsitellään yleisimmät tunnepuolen ongelmakohdat ja ehdotetaan ratkaisuja niihin. Tässä vielä artikkeli aiheesta. Huomaa myös artikkelin alla olevat rakentavat kommentit treidaajilta. Lisää aiheesta Syventävien puolella.

Näin lopuksi painottakoon, että sivuston seuraavien osioiden sisältö on laadittu olettaen, että kaikki yllä oleva on luettu, harjoiteltu ja omaksuttu. Kokemuksesta voin sanoa, ettei näiden kanssa kannata kiirehtiä, sillä muuten treidauksesta tulee väistämättä epävarmaa, stressaavaa ja tappiollista.